На този ден църквата почита Св. Теодосий Велики.  Както през първите

...
На този ден църквата почита Св. Теодосий Велики. 
Както през първите
Коментари Харесай

На този ден църквата почита Св. Теодосий Велики


На този ден църквата уважава Св. Теодосий Велики. 

Както през първите епохи на християнството мъченичеството послужило за одобряване на Църквата, по този начин монашеството станало опора на Църквата през идващите времена.

Преминало разнообразни форми в своето развиване, християнството дължи на преподобни Теодосий Велики (424-529 г.) основаването и образцовото устройство на първите общежителни манастири.

Кападокия, която станала люлка на източното православно богословие посредством плодородното творчество на най-великите църковни учители и св. Отци, подарила на християнството и този популярен първоучител на иноческия героизъм. Преподобни Теодосий Велики се родил в село Магарион в Кападокия.

Благочестивите му родители посрещнали явяването му на света като подарък на Провидението и по тази причина го нарекли Теодосий - " от Бога даден " (Богдан).

Възпитан в напълно благоприличие и образован от непрекъснато четене на Словото Божие, младият Теодосий горящ от свещена ревнивост да служи на Христа. Усърдно се молил на Бога да му уточни същинския път.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР